ESAB MĂREȘTE GAMA METALELOR DE ADAOS PENTRU APLICAȚII GNL, LANSEAZĂ SÂRMA TUBULARĂ CU MIEZ DE FLUX SHIELD-BRIGHT PENTRU NICHEL-OȚEL DE 9%

septembrie 1, 2021

ESAB a lansat Shield-Bright NiCrMo-3, un electrod de tip 625 pentru sudare manuală și automată cu sârmă tubulară cu miez de flux din nichel-oțel de 9 % în poziție verticală (3G), folosind gaz de protecție alcătuit din 75 % argon și 25 % CO2.

„Am creat Shield-Bright NiCrMo-3 special pentru un fabricant de rezervoare GNL din SUA care a trecut de la o deschidere a rostului de 3 mm la una de 4 mm, folosind un suport ceramic”, a declarat Farrow, manager global de produs la departamentul Sârme tubulare al ESAB. „Deschiderile mai mari constituie o provocare pentru sârmele cu conținut ridicat de nichel, deoarece baia de metal topit tinde să fie inertă și să aibă o calotă înaltă, însă Shield-Bright NiCrMo-3 creează un cordon de sudare extrem de plat, cu racord excelent la baza sudurii. Funcționează aproape ca o sârmă de oțel moale, reducând problemele legate de predispozitia de fisurare la cald și de acumulările de tensiune.”

Această sârmă este clasificată ca AWS A5.34/5.34M:2018 ENiCrMo3T1-4, având o rezistență la întindere >690 MPa și o reziliență Charpy >70 J la -196 oC. Proprietățile mecanice ale sârmei Shield-Bright NiCrMo-3 depășesc așteptările clienților, datorită faptului că ESAB controlează cu atenție compoziția metalului depus.

În procesul de dezvoltare, inginerii de la ESAB au folosit un sistem de analizare a datelor de sudură pentru a dovedi că sârma sudează cu o stabilitate a arcului și un control al amperajului excelente. Încercările de laborator în poziția 3G au arătat o rată de depunere de 2,4 kg/h pentru o sârmă cu diametrul de 1,2 mm. Zgura se eliberează cu ușurință pentru a reduce riscul de apariție a incluziunilor de zgură, precum și timpul și costurile mai mici de curățare după sudare.

Gama metalelor de adaos GNL

La începutul acestui an, ESAB a prezentat Cryo-Shield Ni9, o sârmă tubulară cu miez de flux din aliaj de NiCrMo folosită pentru sudare în orice poziție a rezervoarelor de combustibil GNL din 9 % Ni-oțel și rezervoarelor de gaz de protecție 100 % CO2. Acest tip 625 modificat de sârmă se caracterizează printr-o excelentă rezistență la fisurare, fiind superioară sârmelor din NiCrMo-3 tradiționale. Proprietățile sale mecanice sunt similare cu cele ale sârmelor tubulare cu miez de flux Hastelloy ENiMo-13, având însă un preț de achiziție mai mic, datorită formulei sale modificate. Proprietățile mecanice tipice sudate sunt o rezistență la curgere de 440 MPa, rezistență la întindere de 730 MPa, alungire de 44 % și o reziliență de 65 J la -196 oC.

„Am creat sârma Cyro-Shield Ni9 ca răspuns la trecerea sistemelor de propulsie a navelor de la păcură grea la combustibil GNL pentru a reduce emisiile de oxizi”, a declarat Farrow. „Această sârmă răspunde nevoilor fabricanților de rezervoare de GNL și altor aplicații din nichel-oțel 9 %. În testele de referință în comparație cu sârmele din aliaj de 625, Cryo-Shield Ni9 a demonstrat o toleranță superioară a rezistenței la fisurare, fapt deosebit de important pentru sudarea rădăcinilor. Încercările efectuate de clienți cu gaz de protecție 100% CO2 au confirmat și ele toleranța mai bună la apariția porozității, umezirea mai bună pentru o calotă a cordonului mai plată și o eliberare mai bună a zgurii în comparație cu sârmele tradiționale din aliaj 625. În afară de aceasta, sistemul de zgură este compatibil cu sudarea în toate pozițiile, inclusiv deasupra nivelului capului.”

În plus, deoarece folosește 100% CO2 ca gaz de protecție în loc de amestec de argon, reduce costurile de exploatare. Sârma a fost aprobată de societățile de clasificare ABS, BV, DNV GL, KR, LR și CCS.

ESAB oferă sârmele Shield-Bright NiCrMo-3 și Cryo-Shield Ni9 cu diametru de 0,045 in. sub formă de coșuri de sârmă de 12 in. sau bobine de plastic; ambalajul cu folie cu etanșare sub vid previne absorbirea umezelii. Pentru a vedea întregul portofoliu de materiale de adaos și echipamente pentru aplicații de GNL produse de ESAB, vizitați esab.com/lng, unde găsiți informații suplimentare despre produse și povești de succes.

SB_NiCrMo-3

 

Proiectat pentru sudarea cu miez de flux cu țesătură largă la rezervoare de GNL, Shield-Bright NiCrMo-3 creează un cordon cu profil excepțional de plat, așa cum se arată în această sudare automată 3G, reducând problemele legate de fisurarea la cald și acumulările de tensiune.

x

x

Loading..