Centrul educațional ESAB

Pot suda aluminiu cu oțel?

Q: Pot suda aluminiu cu oțel prin procesul de sudură GMAW sau GTAW?

A: În timp ce aluminiul poate fi îmbinat relativ ușor cu majoritatea materialelor prin asamblare prin lipire sau fixare mecanică, sunt necesare tehnici speciale, de sudare cu arc electric, dacă acesta trebuie sudat cu alte metale precum oțelul. Se formează compuși intermetalici foarte casanți atunci când metale precum oțelul, cuprul, magneziul sau titanul sunt sudate cu arc electric cu aluminiu. Pentru a evita acești compuși casanți, au fost dezvoltate câteva tehnici speciale pentru a izola celălalt metal de aluminiul topit în timpul procesului de sudare cu arc. Cele mai comune două metode de facilitare a sudării cu arc a aluminiului cu oțelul sunt inserțiile bimetalice de tranziție și acoperirea materialului diferit înainte de sudură.

Inserții bimetalice de tranziție: Materialele de tranziție bimetalice sunt disponibile pe piață în combinații de aluminiu cu alte materiale de acest fel precum oțelul, oțelul inoxidabil și cuprul. Aceste inserții sunt cel mai bine descrise drept secțiuni de material alcătuite dintr-o parte de aluminiu cu alt material deja lipit de aluminiu. Metoda utilizată pentru îmbinarea acestor materiale diferite și formarea, prin urmare, a tranziției bimetalice constă, de obicei, în laminare, sudare prin explozie, sudare prin frecare, sudare cap la cap sau sudare prin presiune la cald și nu sudarea cu arc. Sudura cu arc a acestor inserții de tranziție din aluminiu-oțel poate fi realizată prin metode de sudură cu arc normale, precum GMAW sau GTAW. O parte a inserției este sudată oțel de oțel, iar cealaltă aluminiu de aluminiu. Este important să evitați supraîncălzirea inserțiilor în timpul sudurii, care poate cauza dezvoltarea compușilor intermetalici casanți la interfața oțel-aluminiu a inserției de tranziție. Se recomandă să efectuați mai întâi sudura aluminiu-aluminiu. Astfel, putem furniza un element absorbant de căldură mai mare la sudarea oțel-oțel și putem contribui la prevenirea supraîncălzirii interfeței aluminiu-oțel. Inserția bimetalică de tranziție este o metodă cunoscută de îmbinare a aluminiului cu oțelul și este adesea utilizată la producerea unor asamblări sudate de calitate excelentă în aplicațiile structurale. Astfel de aplicații precum fixarea rufurilor din aluminiu de punțile din oțel ale navelor, pentru plăcile perforate din schimbătoarele de căldură cu tubulatură de aluminiu și plăci perforate din oțel sau oțel inoxidabil și pentru producerea de îmbinări sudate între țevile de aluminiu și oțel.

Acoperirea materialului diferit înainte de sudură: Pe oțel poate fi aplicat un înveliș pentru a facilita sudura cu arc a acestuia de aluminiu. O metodă este de a acoperi oțelul cu aluminiu. Acest lucru este realizat uneori prin acoperire prin imersare (aluminizare la cald) sau prin brazarea aluminiului pe suprafața oțelului. Odată acoperit, elementul de oțel poate fi sudat cu arc de elementul de aluminiu, având grijă ca arcul să nu pătrundă până la oțel. Trebuie utilizată o anumită tehnică în timpul sudării pentru a direcționa arcul pe elementul de aluminiu și a permite aluminiului topit din baia de sudare să curgă pe oțelul acoperit cu aluminiu. Altă metodă de îmbinare a aluminiului de oțel constă în acoperirea suprafeței de oțel cu aliaj de brazare cu argint. Îmbinarea este apoi sudată utilizând aliaj de aluminiu de umplere, având grijă să nu ardeți stratul barieră de aliaj de brazare cu argint. Nici una dintre aceste metode de îmbinare de tip acoperire nu poate fi folosită pentru rezistența mecanică totală și sunt utilizate, de obicei, exclusiv în scopuri de etanşare.

postate in Sudarea aluminiului , Etichetate cu GTAW, Heliarc, TIG

x

x

Loading..