Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a vă oferi serviciile noastre, pentru a îmbunătăți performanța și funcționalitatea serviciilor noastre, pentru a analiza utilizarea produselor și a serviciilor noastre și pentru a vă ajuta prin intermediul serviciilor noastre de publicitate și marketing.

Politica privind modulele cookie   Politica de confidențialitate

Centrul educațional ESAB

Ghid de selectare a sârmei MIG

Sudabilitate

Performanța de sudare a sârmei MIG este descrisă prin următorii factori:
 • Structura corespunzătoare a metalului sudat
 • Fluiditatea băii de sudură
 • Aspectul depunerii și topirea muchiilor
 • Tendința de stropire
Structura corespunzătoare a metalului depus

Structura corespunzătoare a metalului depus este caracterizată prin lipsa porozității, o bună fuziune și absența fisurilor. Porozitatea, cea mai frecvent menționată cauză a structurii slabe a sudurii, este determinată de excesul de oxigen din atmosferă, gazul de protecţie și orice contaminare a materialului de bază combinate cu carbon în metalul depus pentru a forma grupuri de monoxid de carbon (CO). O parte din CO poate fi captat în timp ce sudura se răcește formând pori, defectul numindu-se porozitate. De regulă, se consideră că procedeul de sudare MIG conține foarte puțin hidrogen în depuneri. Factori precum umezeala din gazul protector, condițiile atmosferice și starea plăcii pot avea un efect negativ, în diferite grade, asupra hidrogenului difuzibil din metalul depus prin sudare.

Proces

Controlul porozității

Dezoxidarea suficientă a băii de sudură este necesară pentru a reduce la minimum formarea de CO și a porozitatii. În acest scop, sârmele Spoolarc conțin elemente cu care oxigenul se combină mai degrabă în locul carbonului pentru a forma zgura inofensiva. Aceste elemente, numite dezoxidanți, sunt manganul (Mn), siliciul (Si), titanul (Ti), aluminiul (Al) și zirconiul (Zr). Aluminiul, titanul și zirconiul sunt dezoxidanți deosebit de puternici — probabil de cinci ori mai eficienți decât manganul și siliciul.

Fluiditatea băii de metal topit, aspectul depunerilor și stropi
Fluiditatea băii de metal topit este importantă din mai multe motive. Baia de metal fluidă tinde să umezească uniform muchiile și să producă o formă plană, netedă a depunerilor, mai ales pe sudurile de colţ. Acest lucru este important la sudurile cu arc scurt, cu treceri multiple unde pot apărea defecte sub forma lipsei de fuziune dacă forma depunerilor este slabă. Depunerile plate, bine umezite sunt și ele de dorit dacă aspectul este principala preocupare și dacă este necesară șlefuire post sudură pentru a satisface cerințele de calitate ale lucrării.
Atenție: O fluiditate excesivă a băii de sudură poate îngreuna performanța în cazul sudurii în afara poziției corecte sau în realizarea sudurilor de colț orizontale, concave.

Influența manganului și siliciului
Alegerea conținutului de mangan și siliciu în cazul unei sârme MIG este, de obicei, o decizie majoră pe care trebuie să o ia operatorul. Creșterea cantității de mangan și siliciu afectează fluiditatea băii de sudură, forma depunerilor și alți factori. Dezoxidanții Al, Ti și Zr din sârma 65 Spoolarc tind să facă baia de sudură oarecum vâscoasă. Datorită aspectului rigid al băii de sudură, această sârmă este ideală pentru țeavă – mai ales pentru țeavă cu diametru mic – și multe alte lucrări de sudură în afara poziției corecte.

Influența gazului de protecție și tensiunii arcului
Protecția CO2 cauzează transfer mai turbulent de metal între sârmă și metalul de bază și tinde să creeze o depunere mai sferică cu o pierdere mai mare de stropi.
Gazele de protecție pe bază de argon asigură un transfer de metal între sârmă și metalul de bază mai stabil, uniform, depuneri bine conturate, pierdere minimă de stropi și o rată scăzută de generare de fum.

Creșterea tensiunii de arc tinde să ducă la creșterea fluidității băii de sudură, la aplatizarea depunerilor de sudură, umezirea sporită a muchiei și sporirea stropilor. Tensiunile mai mari reduc, de asemenea, penetrarea și pot cauza pierderea suplimentară a unor elemente de aliaj.

Sârmele Spoolarc sunt produse fie cu acoperire cu cupru (cuprate) utilizând procedeul de producție brevetat ESAB HI DEP III, fie ca produs neacoperit (necuprate). Sârmele Spoolarc sunt disponibile într-o varietate de aliaje, diametre și pachete pentru a corespunde celor mai solicitante aplicații ale clientului.

Sârmele Spoolarc, atit cuprate cit si necuprate, furnizează o alimentare și o stabilitate a arcului excelente în condiții de santier dintre cele mai dure și în aplicații dintre cele mai solicitante, chiar și la viteze ridicate avans a sirmei... ceea ce înseamnă timp de inactivitate scăzut și o productivitate mai mare.

Notă: Sârmele Spoolarc necuprate sunt un produs standard pentru clienții care solicită sau preferă absența acoperirii cu cupru.

De ce este îmbunătățită alimentarea în cazul ESAB

Sârme Spoolarc
 1. Toate sârmele MIG Spoolarc sunt curățate după procesul final de trefilare pentru a elimina urmele de lubrifianți de trefilare și sunt apoi tratate printr-un proces ESAB brevetat pentru a asigura o alimentare eficientă, stabilitatea arcului și conținut scăzut de hidrogen în depunerile de sudură.
 2. Sârma Spoolarc HI DEP III (acoperită cu cupru) prezintă un finisaj mat cu acoperire de cupru scăzută (în mod obișnuit 0,05% din greutate) care este subțire și puternic aderentă – eliminând exfoloierea deranjantă a cuprului.
 3. Finisajul mat al sârmei Spoolarc contrastează cu cel al multor sârme obișnuite MIG care au un aspect lucios. Aceste sârme lucioase nu oferă performanță sporită de sudură. De fapt, aceste sârme prezintă, în general, un nivel mai ridicat de acoperire cu cupru (până la 0,30% din greutate) și sunt predispuse la exfoliere, fapt care reduce performanța.
 4. Sârma cu o rezistenţă la întindere mai ridicată prezintă o rezistență mai mare la flambajul de compresie. ESAB trefilează majoritatea sârmelor MIG direct din tijă la dimensiunea finală, ceea ce are ca rezultat un produs cu o rezistență mare la tracțiune, care rezistă la aglomerare când apar blocaje în sistemul de alimentare.
Caracteristici excelente ale arcului
 • Pornirea rapidă cu sârma Spoolarc de la ESAB reduce la minimum stropii la sudură – o problemă comună în cazul altor sârme MIG.
 • Sârmele Spoolarc produc arcuri spray la tensiuni scăzute, asigurând un control precis al procesului de sudură, niveluri scăzute de hidrogen în metalul sudat și o penetrare mai bună.
 • Sârmele Spoolarc sporesc durata de viață a vârfului de contact. Procesul de producție brevetat de ESAB garantează transfer optim de curent, ardere redusă a arcului, erodare redusă a vârfului de contact – mai ales la curent și viteze avans a sirmei ridicate. Mai puține piese de contact uzate înseamnă nu numai o economie considerabilă la piesele de schimb, ci și mai puțină muncă și timp de inactivitate redus când este necesară înlocuirea.
Sârme Spoolarc ESAB pentru sudură cu nivel redus de hidrogen

În mod normal, hidrogenul intră în sudură prin umezeala de pe suprafața electrodului, mai ales când sunt utilizați electrozi drepți. Sârmele MIG Spoolarc nu prezintă o acoperire absorbantă și nu absorb umezeala. Controlul temeinic al reziduurilor suprafeței înseamnă o sudură de o calitate superioară fără probleme privind hidrogenul. Nu sunt necesare cuptoare de uscare pentru a calcina electrozi care ar putea absorbi umezeala.

ATENȚIE: Nu uitați să testați sudura
Majoritatea datelor din acest ghid sunt bazate pe teste AWS efectuate în condiții standard. În practica normală, totuși, rezultatele diferă de obicei în măsura în care condițiile de lucru diferă de cele standard. Următorii factori pot afecta rezultatele produse de orice combinație sârmă/gaz:

 • Compozitia chimica a metalului de baza
 • Grosime metalului de baza
 • Dimensiunea imbinarii sudate
 • Diluția dintre metalul de baza si cel de adaos
 • Aport de căldură (afectează viteza de răcire a sudurii)

Iată de ce este important să testați combinația sârmă/gaz selectată în aceeași îmbinare și în aceleași condiții utilizate în timpul producției propriu-zise. În funcție de lucrare, testul poate consta pur și simplu în evaluarea performanței sudurii. Poate implica și o verificare completă a proprietăților de service ale sudurii.

postate in Consumabile de sudare , Etichetate cu MIG, GMAW

x
x

x

Loading..